پروژه مجتمع اداری تجاری سام شریعتی
کارفرما و سازنده: شرکت هم قدم
سال ساخت: 1393
موضوع: آب بندی فوندانسیون و دیوار حائل در تراز منفی همجوار با آب
مقدمه:
قلهک محلهای در منطقه ۳ تهران یکی از نخستین روستاهای توابع شمیران بوده است. محمدشاه تمامی زمینهای قلهک را به بریتانیا واگذار کرد و بریتانیاییها تغییرات زیادی در قلهک انجام داده و خانههایی را جهت زندگی کارمندان خود و همچنین باغ سفارت تابستانی را برای استراحت در آنجا بنا نهادند. بریتانیاییها تا دوران پادشاهی رضاشاه مالکیت قلهک را در اختیار داشتند، اما پس از عزل رضاشاه، زمینهای قلهک به تهران واگذار شد و فقط باغ سفارت برای بریتانیاییها باقی ماند.
محله قلهک تنوع مذهبی جالبی دارد و از قشر مسلمان، یهودی و ارمنی تشکیلشده است. زندگی در محله قلهک مناسب افرادی است که خواهان زندگی در محلهای خوش آبوهوا بوده و همچنین سطح مالی متوسط به بالایی دارند.قلهک که به معنای قلعه کوچک است، از آبوهوای بسیار مطبوعی برخوردار بوده است. در این محله چندین رشته قنات وجود داشته که برخی از آنها هنوز هم جاری هستند و به همین علت باغداری و کشاورزی در آنجا بسیار رونق داشته است. آب قنات جاری در سفارت انگلستان بسیار پرحجم بوده و همچنان درختان چنار کهنسال منطقه را سیراب میکند.
در مورخه سهشنبه ۵ شهریور ۱۳۸۷ شرکت راه آهن شهری تهران و حومه (مترو) در پی ریزش کف خیابان شریعتی محدوده دوراهی قلهک و ایجاد حفرهای به ابعاد 3 متر در 5 متر، اطلاعیهای صادر کرد که در این اطلاعیه آمده است: این حفره به دلیل وجود قنوات قدیمی در زیر سطح خیابان شریعتی ایجاد شده است. این حادثه هیچ گونه خسارت جانی در برنداشته است و هم اکنون کارشناسان مترو، پیمانکاران، متخصصان و همکاران شهرداری منطقه سه در محل حضور دارند و در حال مرمت حفره ایجاد شده هستند. محسن هاشمی، مدیرعامل شرکت راهآهن شهری تهران و حومه در پی این ریزش گفت: با وجود قناتهای بسیار و حضور آب که سبب ریزشهای متوالی در مسیر ساخت ایستگاه متروی قلهک میگردد، تاثیر منفی بر پیشرفت روند ساخت این ایستگاه نخواهد داشت.
چالشهای مراحل ساخت، مشخصات فنی سازه و تمهیدات لازم :
در بخش مطالعات و طراحی سازه ها در تراز زیر هم سطح سه عامل توپوگرافی زمین، نوع خاک، تراز آب و حجم آن اهمیت ویژهای دارند. عمق گودبرداری، نوع خاک و حجم و تراز آب عوامل تعیین کننده روش ساخت بوده و اطلاعات جامع و دقیق موارد ذکر شده در تهیه دیتایلهای فنی و روشهای اجرائی تاثر گذار هستند.
ضوابط تامین پارکینگ در طرح تفضیلی جدید
تامین قطعی و احداث پارکینگ مورد نیاز برای تمامی ساختمان ها و در همه ی پهنه ها طبق جداول شماره (2-3) تا (5-3) الزامی است. صدور پروانه براساس طرح تفصیلی جدید و هرگونه گواهی عدم خلاف یا گواهی پایان ساختمان مربوط به آنها ، منوط به تامین پارکینگ های مورد نیاز در پروژههای عمرانی اداری، تجاری و مسکونی خواهد بود.
بدیهی است بستر زمین و عمق گودبرداری بهترین گزینه ایجاد فضاهای تاسیسات و پارکینگهای طبقاتی باشد، قطعا تامین فضاهای اشاره شده در پروژههای تجاری از اهمیت ویژهای برخوردار است. همانطور که در توضیحات فوق اشاره شد منطقه قلهک دارای تراز آب بالا و قنوات متعددیست و این موضوع با توجه به قوانین طرح تفصیلی احداث پارکینگ، چالش بسیار بزرگی در ارتفاع عمق گودبرداری پروژههای این مناطق به حساب آورده میشوند. در شرح ذیل به پارهای از این مشکلات اشاره میگردد :
_ حساسیت طراحی صحیح سیستم سازه نگهبان پایدارسازی گود و اجرای صحیح و دقیق عملیات پایدارسازی به روش نیلینگ یا انکراژ
_ زهکشی گودبرداری بنا به دلایل الف) ورود آب های زیر زمینی ب) آبهای زیر سطح ج) قنات های قدیمی 4- نَشت آب فاضلاب از چاه جذبی فاضلاب ساختمان همسایگان به گودبرداری اصلی می باشد
_ روش آببندی سازه در مقابل نفوذ آب و رطوبت، همچنین مقاوم سازی در مقابل خورندگیهای شیمیائی
گزارش پروژه سام شریعتی
این پروژه در محدوده محله قلهک خیابان شریعتی تهران و روبروی سفارت انگلستان نبش کوچه ترابی و به کارفرمائی شرکت همقدم احداث شده است. از آنجائیکه کاربری آن اداری و تجاری بوده الزام تامین پارکینگ مورد نیاز سبب گردید، طراحی و اجرای گودبرداری برای اولین بار در منطقه قلهک به عمق 33 متر انجام گردد. شایان ذکر است عمق تونل احداث شده خط متروی قلهک به تجریش در این قسمت که همجوار با گودبرداری پروژه مذکور میباشد حدود 15 متر از تراز 0.0 سطح بوده است.
فشار تراز ارتفاع آب منفی در گود این پروژه 18- متر سبب دلنگرانی کارفرمای محترم و دفتر فنی در انتخاب روش آببندی سازه گردیده بود. همانطوریکه در تصاویر پیوست مشخص است در قسمت هایی از دیواره گود از ژئوسنتتیک استفاده شد، اما سختی نصب در سطح ناهموار دیوارها و میخکوبهای (نیلینگ) که با بارگذاری سازه احتمال برش غشاء ورقهای ژئو ممبر نیز میشد و همچنین عدم اطمینان حصول نتیجه قطعی آببندی با توجه به صرف هزینه مالی و زمانبر شدن احداث این روش منجر به ورود شرکت فناوران سدآب به تیم فنی پروژه جهت بررسی و اتخاذ تصمیمات فنی در خصوص اتخاذ نوع روش آببندی گردید.
این شرکت پس از ورود به پروژه و دسترسی به اطلاعات فنی و ژئوتکنیک آن، بررسیهای خود را در تهیه پروپوزال فنی و مالی معطوف نمود و با تهیه دیتایل اجرائی آببندی بتن فونداسیون، آببندی دیوارههای حائل، آببندی دیوارههای برشی و آببند سازه فلزی و درزگیری با دیوارها همچنین کاور بتنی ستونها و تیرهای همجوار با خاک به روش کریستالیزاسیون بتن (CRYSTALLIZATION) با گارانتی 30 سالهعملکرد بتن آببند بر اساس تعاریف اورجینال محصولات 100-GREENSEAL ، GREENSEAL INJECTION GROUT ، GREENSEALBENTONITE & PVC WATER STOP مالزی، طرح خود را مبتنی بر مقررات و آئینامههای کشورهای پیشرفته جهان از جمله BS 8102 انگلستان ،UFC 3-220-05 امریکا، ZTV-ING آلمان، به کارفرما و عوامل محترم ایشان تقدیم نمود.
دفتر فنی کارفرمای محترم به مدیریت کارگاه جناب مهندس یاسری و سرپرست کارگاه جناب مهندس حیدری طرح ارائه شده را مورد بررسی قرار داده و پس از اخذ اطلاعات کامل و گارانتی بلند مدت، طرح پیشنهادی شرکت فناوران سد آب را تایید نموده و با تنظیم موافقتنامه اقدامات اجرائی در دستور کار قرار گرفت. یکی از نقاط قوت در حصول نتیجه بسیار رضایت بخش، حضور تیم منسجم، منضبط، متخصص و با تجربه کارفرمائی در این پروژه بود که تمامی مراحل ساخت را مهندسی نموده و سبب نتیجه مطلوب و مطمئن در سرمایهگذاری و امنیت در بهرهبرداری گردید.
پس از اجرای زهکشی و پمپاژ آبهای موجود و آرماتور بندی منسجم در گود، اجرای بتن ریزی یکپارچه فونداسیون توسط دو پمپ تزریق طی یک مرحله و با ضخامت بیش از 2.4 متر بانجام رسید. طرح اختلاط عالی، رعایت اصول در موارد مهمی همچون، زمانبندی استاندارد شرایط بتن ریزی، رعایت استانداردهای اجرای بتن ریزی، ویبراسیون و در نهایت عملآوری(Curing) سبب اجرای بتنی بی نقص در فونداسیون این پروژه گردید.
طی مراحل بعدی و اجرای سازه فلزی پروژه مراحل بتنریزی دیوارهای حائل و برشی نیز به مانند بتن فونداسیون و استفاده از گرینسیل کریستال شونده، با دقت در رعایت اصول و قوائد استفاده از محصولات تخصصی آببند درزگیر GREENSEAL SEALANT JOINT در اتصالات سازه فلزی با بتن و عرشههای فولادی تا تراز همسطح انجام گرفت.
عملیات اجرائی پروژه مذکور در سال 1394- 1393 انجام گردید. با توجه به اینکه سابقه و قدمت فناوری کریستالیزاسیون و همچنین نمایندگی شرکت فناوران سد آب از گرینسیل مالزی در صنعت عمران کشورمان سابقهای دیرینه نداشت و علیرغم کسب اطلاعات کارفرما از مراجع موثق خارج از کشور، تیم فنی تصمیمگیرنده در انتخاب نوع روش آببندی را دچار نگرانیهایی از حصول نتیجه صددرصدی کرده بود. روش متداول این نوع پروژهها ایجاد چاهک یا مخزن آب جهت هدایت آب زهکشی به آن و سپس پمپاژ دائم آن به بیرون از پروژه و یا مصارف روزانه پروژه حتی در حین بهرهبرداری میباشد، چنانچه پمپهای تخلیه به هر دلیل قطع شوند احتمال بالا آمدن تراز آب از زهکشی، نفوذ آن به داخل سازه و ایجاد خسارت قطعی خواهد بود. این یک چالش عظیم در کلیه پروژههایی با این مشخصات است.
شایسته است اعلام دارد! کارفرمای محترم جهت انجام هیدرو تست کیفیت آببندی طی چندین مرحله اقدام به قطع پمپاژ تخلیه آب از گود سازه مذکور کرد“” نتیجه این تستهای مکرر آببندی کامل فونداسیون و دیوارهها حتی تحت فشار استاتیک آب بر این سازه بود “”
پیگیریهای شرکت فناورانسدآب در سالهای بعد و تا کنون در خصوص کیفیت و پایداری صددرصد آببندی اجرا شده، رضایتمندی کلیه عوامل در اتخاذ تصممیم انجام روش کریستالیزاسیون بتن در تراز منفی با عمق 33 متر در این پروژه بوده است. اخذ رضایتنامه ذیل قطعا افتخاری مهم در رزومه موفق این شرکت خواهد بود.
لازم بذکر است، این مقاله پس از اطمینان از عملکرد موفق آببندی پس از حدود شش سال از عمر پروژه سام شریعتی تهیه و ارائه میگردد.