موضوع : پروژه ساختمان مرکزی انفورماتیک ایران(بانک مرکزی)، آببندی چاهک آسانسور و نفوذ آب پس از ساخت، مشکلات و راهکارهای پایدار رفع نقص در بهرهبرداری
همانطور که می دانید امروزه آسانسور ها جزء جدایی ناپذیر آپارتمان های بلند مرتبه هستند که متاسفانه باید بگوییم 90 درصد مهندسین عمران نسبت به طراحی آن در مراحل طراحی سازه خود کم توجه هستند و گاها حتی بارگذاری آسانسور را نیز اشتباه محاسبه می کنند. اما یکی از قسمت های مهم آسانسور، چاهک آسانسور است که جزئیات و نکات اجرایی خاص خود را دارد آیا می دانید ابعاد چاهک آسانسور 8 نفره به چه صورتی تعیین می شود؟
چاهک(چاله) آسانسور یا چاه آسانسور دو اصطلاح رایج هستند که برخی مهندسین، گاهی اشتباهاً آن ها را به جای هم به کار می برند. اما مفهوم این دو چیست؟
چاه آسانسور فضایی است که به صورت یک تونل عمودی از پائین ترین سطح ساختمان (پی) تا سطح بام آخرین طبقه ساختمان تا اتاقی در بالای ساختمان به نام موتورخانه (محل موتوری که آسانسور را به حرکت در میآورد) ادامه دارد و کابین آسانسور و سایر متعلقات آن در این مکان حرکت می نماید.
اما چاهک(چاله) آسانسور همان چاله پایین آسانسور میباشد که در پی ساختمان اجرا میشود. در واقع چاهک، بخشی از چاه آسانسور است. چاهک آسانسور جهت تأمین فضای جان پناه برای سرویس کاران و نصب برخی تجهیزات از قبیل ضربه گیر یا بافر و… در پی اجرا می شود.
منابع نشت آب به چاهک آسانسور
یکی از دلایل پیدا شدن آب در چاله آسانسور می تواند به دلیل پر شدن چاه فاضلاب یا نشت استخر همجوار با چاهک آسانسور در خود ساختمان یا اطراف آن باشد. از دلایل دیگر می توان به بالا آمدن آب های زیرزمینی و یا نفوذ آب قنات های اطراف اشاره کرد. در بعضی مواقع سفت بودن جنس خاک (خاک رس) که مانع جذب آب نشتی می شود. بارندگی زیاد نیز از دیگر عواملی است که موجب نشت آب به چاله آسانسور می شود.
اهمیت آببندی چاهک آسانسور، مشکلات حادث شده در چاهک آسانسور به دلیل نفوذ آب یا رطوبت
قطعات فولادی و مصالح ساختمانی خصوصاً بتن در برابر آب تا حدی ایمن هستند، ولی باید توجه نمود که اگر این قسمت ها به مدت طولانی در معرض آب و رطوبت باشند،دچار پوسیدگی و زنگ زدگی شده و تحمل آنها در برابر وزن آسانسور کاهش پیدا کرده و با گذشت زمان افت می کنند. آب موجود علاوه بر قسمت های فلزی بر روی مصالح و میزان استحکام آنها تاثیر منفی دارد و لازم است که در دوره های مرتب مورد سرویس و رسیدگی قرار گرفته و از آنها در برابر این عوامل مخرب محافظت شود.
ضرورت دارد هنگام انجام پی ریزی و آب بندی فونداسیون، بر اساس اصول استانداردهای روز دنیا (BS8102- ZTV-ING) انگلستان و آلمان یا سایر کشورهای پیشرفته آب بندی بتن انجام شود تا در کوتاه مدت و یا دراز مدت شاهد مشکلات نم و نشت آب از چاهکهای آسانسور که کم ترین عمق را در ساختمان ها دارند؛ نباشیم.
اهمیت آببندی بتن Crystallization در زمان ساخت، جهت مشاهده اطلاعات بیشتر اینجا کلیک نمایید.
شرکت فناوران سدآب
شرکت فناوران سدآب گلرود، پس از سال ها تحقیق و بررسی تخصصی در موضوع آب بند و عایق های رطوبتی، به یک پکیج کامل آب بند از شرکت Green SeaL از کشور مالزی رسیده که تحت لیسانس فناوری سه کشور انگلستان، استرالیا و سوئیس بود. در حال حاضر این شرکت به یکی از برندهای صنعت Waterproofing در دنیا، مشهور شده است.
آببندی چاهکهای آسانسور هم از این امر مستثنی نیستند، و حتی می توان برای کسانی که از ابتدای ساخت به فکر اجرای اصولی آببندی بتن، آببندی فونداسیون و آببندی دیوار حائل یا دیوار برشی نبوده اند، راهکار مناسب دارد. پروژه آببندی بتن و آببندی چاهک آسانسور ساختمان انفورماتیک ایران و برج بابک واقع در الهیه تهران دو نمونه از دهها نمونه موفق در زمینه آببندی فشار منفی در آببندی چاهکهای آسانسور توسط این شرکت می باشد.
گزارش پروژه ساختمان انفورماتیک ایران(بانک مرکزی)
شرکت خدمات انفورماتیک در راستای سیاستهای بانک مرکزی بهمنظور ایجاد و راهاندازی سیستم جامع اتوماسیون بانکی کشور در آذرماه سال ۱۳۷۲ به عنوان بازوی اجرائی تأسیس شد. ساختمان این شرکت واقع در خیابان میرداماد خیابان شاه نظری واقع می باشد که به دلیل اهمیت اهداف و حساسیت فعالیت، میباید این ساختمان از هر لحاظ منطبق با اصول استاندارد ساختمانی ساخته شده باشد. شرکت مهندسی عمران آذرستان سازنده و مدیر پیمان این پروژه مهم بوده است.
متاسفانه علیرغم اهمیت آببندی فونداسیون و تراز منفی بعنوان یکی از عمدهترین معایب این ساختمان که بعد از سالهای ابتدایی پس از ساخت بروز و ظهور پیدا کرده است، نشت شدید آب از چاهکهای آسانسور و ترازهای منفی این ساختمان میباشد. این نقص به دلیل نفود آب به قسمتهای دیگر ساختمان، باعث اختلال در فعالیتهای معمول این مجموعه مهم شده بود.
کارشناسی ساختمان مرکزی انفورماتیک ایران (بانک مرکزی)
بعد از ابلاغ درخواست رفع نقص از سوی معاونت عمرانی ساختمانی شرکت انفورماتیک ایران با شرکت فناوران سدآب گلرود، بلافاصله نیروی کارشناسی به محل اعزام و نسبت به آسیب شناسی رطوبت و دلایل آن اقدامات لازم انجام گردید.
علیرغم اجرای آببندی فشار منفی چند بارهای با متریالهای آببند نفوذگر موجود در بازار مصالح ساختمانی کشور به دلایل وجود تخللهای فراوان در بتن، عدم اجرای بتن آببند کریستال شونده بر اساس استانداردهای بین المللی و نواقص دیگری از جمله (بکار گیری آجر و سفال در اجرای کف سازی روی فونداسیون!!!) در اجرای این چاهک آسانسور درزمان ساخت بود.
مراحل اجرای پروژه ساختمان مرکزی انفورماتیک ایران (بانک مرکزی)
ابتدا با سنداژ در بتن نقاط ضعیف و پر شده به آجر و سفال مشخص گردید سپس دیوارهای بلوک چینی و پلاستر سیمانی کلیه سطوح آسانسور تخریب شده تا به سطح بتن سازهای دسترسی حاصل گردد. در این مرحله نقاط نشت آب کاملاً مشخص گردید. ابتدا توسط نصب پکر(لوله نصب شده در بتن) آب جاری هدایت شده و در مرحله بعد با کاشت میلگرد و قالب بندی اقدام به اجرای بتن آببند به شکل Addmixcher با مواد کریستالی GS100 گردید. اطلاعات لازم در مورد GS100 و مواد کریستال شونده مقاوم و پایدار جهت آب بندی فشار منفی پایدار را اینجا بخوانید.
در مرحله بعد تخلخلهای بتن با محصول آببند ترمیمی Injection Grout رفع نقص گردید و در آخر با متریال آب بند غشائی نفوذگرکریستال شونده GreenSeal200 آببند گردید.
اطلاعات لازم در مورد GREENSEAL INJECTIONGROUT را اینجا بخوانید.
اطلاعات لازم در مورد GreenSeal-200 را اینجا بخوانید.

نتیجه اجرای آب بندی چاهک آسانسور پروژه ساختمان مرکزی انفورماتیک ایران (بانک مرکزی)
پس از اجرای مراحل فوق و تحت فشار آب قرار گرفتن چاهک آسانسور نقاط ضعف و تخلخل عمقی بتن مشخص گردیده که پس از اجرای عملیات تزریق مواد آببند از طریق نصب پکر و تزریق مواد کریستال شونده اینجکشن گروت آببندی کامل حصول گردید. شایان ذکر است یکی از خواص این نوع مواد آببند بتن طی گذر زمان قوی تر عمل کرده و بر خلاف سایر پوششهای غشائی آببند و یا نانو عایق آببند که دارای نواقصی در بلااثر شدن عملکرد آببندی فشار منفی دارند، عمری معادل عمر بتن و سازه خواهند داشت. البته تقویت دورهای هر چند ده سال الزامی خواهد بود.
نتیجه: تنها عایق پایدار و موفق در آببندی بتن بر اساس استانداردهای موثق بین المللی تنها فناوری کریستالزاسیون بتن در اجرای آب بندی تراز منفی، آب بندی فونداسیون، آببندی دیوار حائل، آببندی دیوار برشی و خصوصاً آببندی فشار منفی خواهد بود. به کارگروه تخصصی ما در فضاهای خیس و مرطوب اعتماد کنید.


تفکر در طراحی، پیش نیاز پایداری