آب بندی بتن و عایق رطوبتی بتن
خانه » آب بندی بتن و عایق رطوبتی بتن
صفر تا 100 آب بندی بتن و عایق رطوبتی بتن
بتنها در هر شرایطی آمادگی جذب رطوبت و هرگونه مواد مایع آلوده را دارند و ممکن است با جذب این مواد زودتر دچار فرسودگی شوند و روند آسیب را در پیش بگیرند. به همین سبب برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی و کند کردن روند فرسایش ، آببندی و عایق رطوبتی بتن صورت میپذیرد.
اصطلاح بتن آببند را به بتنی میگویند که دربرابر نفوذ هرگونه عامل بیرونی و رطوبت، مقاوم بوده و حمله و نفوذ هیچ یک از مواد نام برده را در خود نپذیرد.
برای آشنایی بیشتر میتوانید مقاله تزریق در بتن را نیز مطالعه کنید.
تخلخل موجود در بتن
محفظه ی داخلی بتن ها از حفره ها و فضاهای خالی کوچک و بزرگ تشکیل شده است که به اصطلاح به آن تخلخل می گویند. تخلخل موجود در درون محفظه بتن ها درصد بالایی از حجم بتن را شامل می شوند و تاثیر بسزایی در نفوذ آب دارند .وجود چنین خصلتی علاوه بر این که ویژگی بارز بتن ها به شمار می آید، به آن خاصیت نفوذ پذیری را می دهد. یعنی، یکی از قابل توجه ترین خصلتی که در این مورد می توان برای بتن ها بر شمرد، قابلیت نفوذ بالا در برابر رطوبت و نم می باشد.
اما آیا این ویژگی برای بتن هایی که در ساختمان ها و سازه ها به کار می روند خوب است و یا این که مشکلی را برای سازه ها به وجود خواهد آورد؟
تخلخل و ذات نفوذ پذیر بتن ها باعث جذب مقادیر زیادی از مواد مضری چون کربن های دی اکسید و مونوکسید، کلرید ها و سولفات ها می شوند. نفوذ این مواد به عمیق ترین نقطه بتن ها باعث از بین رفتن و آسیب به ماهیت بتن ها خواهد شد که به منظور جلوگیری از چنین مشکلاتی باید یکی از چندین روش آب بندی سازه بتنی را بسته به کاربردشان انتخاب کرد و مانع از ورود خسارت های جبران ناپذیر شد.
نفوذ پذیری در برابر آب بتن ها، ویژگی مثبت یا منفی
عدم نفوذ نم و رطوبت به داخل ساختمان ها و سازه ها، یکی از عوامل مراقبتی می باشد که مهندسان ساخت باید به آن توجه ویژه ای نمایند. چراکه نم و رطوبت مشکلات عدیدی را برای ساختمان ها به وجود آورده و باعث کاهش مقاومت آن خواهد شد.
کاهش مقاومت ساختمان ها، آن ها را در برابر عواملی چون زلزله تضعیف خواهند کرد و باعث می شوند که آن ها با کوچک ترین تلنگری تخریب شوند. گاهی از اوقات مقاومت سازه ها در برابر نم و رطوبت به قدری کاهش میابد که حتی بدون به وجود آمدن زلزله نیز تخریب خواهند شد. بنابراین، نفوذ پذیری بتن در برابر آب، رطوبت و نم را می توان به عنوان یک ویژگی منفی برآورد کرد. اما در برابر چنین ویژگی بتن ها می توان دست به چه کارهایی زد؟
اقدامات لازم جهت خنثی نمودن تخلخل و نفوذ پذیری بتن
ایجاد یک عایق رطوبتی برای بتنها روشی است که میتوان به منظور ایجاد لایه حفاظتی مقاوم در برابر آب انجام داد. ایجاد چنین لایهای، بتن را در برابر عوامل بیرونی تخریبپذیر مقاوم کرده و باعث عدم نفوذ آب و رطوبت به داخل بتنها خواهد شد. از آنجا که بتن خاصیت جذب رطوبت را دارد، ممکن است در صورت مجاورت با آبهای آلوده، آن را جذب کرده و زودتر در پروسهی تخریب قرار بگیرد. بنابراین، در آببندی و عایقبندی رطوبتی بتن باید نهایت توجه را به کار برد.
انواع روش های آب بندی سازه بتنی
در آب بندی سازهی بتنی از چندین روش استفاده میشود که در زیر به معرفی آنها میپردازیم:
آب بندی اولیه بتن
در روش اولیه، مواد افزودنی در هنگام ساخت بتن، به مواد اضافه میشود. در این روش از ذرات کریستالی برای آببندی بتن استفاده می شود.
این ذرات ریز در بتن نفوذ کرده و سد راه رطوبت و آب می شود. همچنین می توان از انواع افزودنی های بتنی برای این کار استفاده کرد و بتن را از نظر رطوبت و جذب آب محافظت کرد. این افزودنی ها در بتن مخلوط شده و مانع عبور آب از آن می شوند و با به عبارتی خود بتن به عنوان عامل ضد آب عمل می کند. لازم به ذکر است که این روش آب بندی بتن به عنوان یک روش اقتصادی و کم هزینه برای آب بندی سازه بتنی ، می تواند مورد استفاده قرار بگیرد.
آب بندی ثانویه بتن
آب بندی ثانویه با پوشش های روی سطح بتن
عایق رطوبتی بتن از طریق سطح خارجی یکی از روش های اب بندی بتن می باشد که به عنوان یک روش پرهزینه شناخته شده است . در این روش پوشش ثانویه معمولا بر روی سطح اولیه بتن ها کشیده شده و مورد آب بندی قرار می گیرند.
پوشش های مخصوص سطح خارجی بتن معمولا به صورت ورقه هایی هستند که برای آب بندی مورد استفاده قرار می گیرند. این ورقه ها از موادی چون پلیمر، قیر، پلی اتیلن ساخته شده اند و به کار گیری ان ها برای آب بندی باعث دور شدن سموم شیمیایی از بتن ها می شود.
از مزایای به کارگیری ورقه های عایق های رطوبتی این است که مقاومت بتن را در برابر اسید و یا خاک های اسیدی افزایش داده و موجب افزایش مقاومت بتن در برابر سرما و گرمای شدید می شود.
به عبارتی استفاده از این ورقه ها باعث می شود که بتن ها در برابر هر شرایط نامساعد ، مقاومت سختی از خود نشان دهند و کم تر دچار آسیب شوند و حساسیتشان در این شرایط به حداقل میزان خود برسد.
لایه ساز ها یکی دیگر از روش های آب بندی ثانویه بتن ها محسوب می شوند که همان طور که از نامشان بر می آید با ایجاد یک لایه عایق موجب عایق رطوبتی بتن در برابر آب می شوند.
متریال های زیادی به این منظور به کار برده می شوند که رنج گسترده ای دارند و هر کدام از ان ها دارای خصوصیات منحصر به فرد خود می باشد. پلی یورتان ها، اپوکسی ها و اکریلیک ها از جمله این متریال ها هستند که با تغییرات جزئی در ساختارشان و اصلاح مواد پایه ان ها ، بهبود یافته و قابلیت استفاده برای آب بندی سازه بتنی را پیدا می کنند.
آب بندی ثانویه به روش تزریق
در اب بندی بتن به این روش، متریال و محلول ها به روش تزریق به داخل محفظه صورت می گیرد. یکی از مزایای این روش این است که می توان برای آن برای آب بندی فشار مثبت و اب بندی فشار منفی استفاده کرد و محدودیتی برای هیچ یک از ان ها وجود ندارد.
همچنین این روش از سرعت بالایی برای انجام کار برخوردار است و همچنین مقاومت بالای بتن را در برابر رطوبت بر خوردار خواهد بود. روش تزریق آب بندی در بتن را به وسیله پمپ هایی با توان دویست انجام می دهند. مواد و متریال های به کار گرفته برای تزریق، پلی یورتانهای تک و دو جزئی و یا ژل های سه جزئ می باشند. کاربرد استفاده از ژل ها بسیار گسترده تر از مواد و متریال های دیگر می باشد.
شرکت فناوران سدآب اولین ارائه دهنده محصولات تخصصی آب بندی در کشور می باشد. پروژه های عظیم کشور زیر نظر این مجموعه راه اندازی شده اند که می توانید در قسمت پروژه ها آنها را مطالعه نمایید.
با ما تماس بگیرید
متریال مناسب عایق بندی تاسیسات و آب بندی بتن
- افزودنی های روان کننده، از جمله موادی هستند که برای عایقبندی تاسیسات آب بندی بتن رطوبتی بتن مورد استعمال قرار می گیرند. این مواد با داشتن خاصیت روان کنندگی تراکم سازی بتن را با سهولت رو به رو می کنند که این موضوع به خودی خود موجب افزایش تراکم بتن خواهد شد.
- متریال ها و یا مواد حباب ساز افزودنی بتن ، که زمانی که به مواد اولیه بتن ها اضافه می شوند، شروع به حباب سازی کرده و همین حباب ها از نفوذ آب و عوامل بیرونی تخریب کننده ی بتن جلوگیری به عمل می آورد.
- مواد افزودنی غیر قابل نفوذ در برابر سولفات ها ، برای فرایند آب بندی بتن و عایق رطوبتی بتن یک گزینه ی مناسبی به شمار می آیند که از نفوذ و جذب املاح خورنده به داخل بتن ها جلوگیری کرده و موجب عایق بندی بتن ها در برابر رطوبت می شوند.
- برخی از مواد افزودنی به صورت اماده در بازار ارائه می شوند که عملگرد چندگانه ای در برابر مقاومت فشاری و دوام بتن دارد که می توان برای آب بندی از آن ها استفاده کرد.
- لغزنده کردن دیواره های داخلی لوله های مویینه بتن موجب مقاوم شدن و قدرت بالای بتن در برابر نفوذ آب می شود که بعد از سخت شدن بتن می توان از آن استفاده کرد.
آب بندی اصولی
آب بندی سازه بتنی یکی از مراحل مهم و تاثیرگذار در ساخت سازهها است و هرچه اصولیتر صورت بگیرد از دوام و ماندگاری بالاتری برخوردار بوده و به دنبال ان زحمت کمتری برای مالکان سازه در پی خواهد داشت. آببندی بتن را میتوان هم درحین کار و هم پس از اجرای سازه انجام داد.
یکی از موارد و اصولی که برای آببندی سازه بتنی چه در حین ساخت بتن و چه بعد ازساخت آن مورد استفاده قرار میگیرد، استفاده از مواد مناسب و با کیفیت میباشد. لذا بهتر است برای بهرهمندی بیشتر از این موضوع، از واتر استاپها در هنگام کار استفاده شود. این مواد به عنوان پوششهای آببند عمل کرده و باعث افزایش کارایی بتن خواهد شد.
امروزه برای ساخت بتنهای آب بند، سعی شده در اول کار و هنگام درست کردن بتنها، محصولی را ارائه دهند که میزان نفوذپذیری ان در برابر عوامل بیرونی و مخرب از جمله مواد شیمیایی کم باشد. به همین دلیل ملاتهای ترمیمی در این کار بیشترین کاربرد را دارند.
اساس بتن سازی و اببندی آن به طوری است که باید مواد را به صورت دقیق و با اندازهی درست به کار برد. به طور مثال میزان استفاده از آب و سیمان باید به نسبت هم تعیین شده و از استفادهی زیاد اب در ساختار بتن جلوگیری کرد. همچنین مصرف سیمان به اندازهی درست، تاثیر به سزایی در بهبود ساختار ان خواهد داشت.
چه نکاتی را هنگام را باید به کار بگیریم
برای بررسی دقیق جزئیات سازه ها و بتن بکار گیری برای ان ها و همچنین نوع آب بندی ، به یک دانش و مهارت خاصی نیازمندیم که با به کارگیری ان دانش و مهارت می توانیم تمامی نکات مورد نظر را اعمال کرده و به بهترین شکل کار آب بندی را انجام دهیم، از این رو برای شناختن نقاط بحرانی و مهم به افراد خبره در این کار نیاز مندیم.
بیشتر افراد تنها به استفاده از بتن های آماده ی آب بند شده بسنده می کنند و دیگر نیازی به آب بندی مجدد ان ها نمی بینند. آن ها گمان می کنند که با استفاده از این بتن های آماده آب بند کننده، بتن ها به صورت کامل مانع از نفوذ آب شده و آب و رطوبت را دیگر به خود جذب نمی کنند.
در حالی که این تصور غلط ، خیلی از مهندسان را با مشکل رو به رو ساخته و باعث به وجود آمدن مشکلات بعدی در سازه های ساختمانی و دیگر سازه ها شده است.
در واقع استفاده از بتن های اماده آب بندی شده که ظاهری زیبا ، تمیز و یک دستی دارند موجب عایق بندی کامل بتن ها نخواهند شد و در صورت استفاده از آن ها بدون هیچ مواد افزودنی و بدون هیچ آب بندی ، مدتی پس از استفاده نشت خواهند کرد و مجددا باید مورد بررسی و ترمیم قرار بگیرند. به عبارتی در صورت انجام این کار منجر به سهل انگاری شده و در نهایت به ساختمان و سازه ی مورد نظر آسیب خواهند زد.
انواع مواد آب بندی بتن
سوای از کارهایی که در سازه خود انجام میدهید، برای اینکه فرایند آب بند کردن بتن به درستی و به صورت اصولی انجام پذیرد، باید از مواد و ترکیبات استانداردی استفاده کرد. از مهم ترین مواد و ترکیبات آب بند بتن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مواد کریستال شونده : مواد کریستال شونده موادی هستند که بعد از برخورد با آب حجیم شده و از عبور آن به درون سازه جلوگیری می کنند. این کار به سه روش صورت می گیرد:
– ترکیب با خود بتن در حین آماده سازی بتن
– پاشیدن ماده به روی سطح بتن
– تزریق ماده به درون بتن - مواد نانو : پیشرفتهترین و تکنیکیترین روش عایقبندی سازههای بتنی بوده که در آن از پلیمرهای خاص و ویژه آزمایشگاهی برای آببند کردن بتن استفاده می شود. در این روش، به دلیل به روز بودن، دیگر لازم نیست نگران هرگونه رطوبت یا نشتی خاصی باشید.
- میکروسیلیس : میکروسیلیس نیز نوعی افزودنی ماده بتن بوده که با جایگیری در محلهای تخلخل بتن، از عبور رطوبت به آن سوی سازه جلوگیری می کند.
شرکت فناوران سداب، به عنوان یکی از پیش قدمترین و نوآورترین شرکتهای آببندی بتن بوده که میتواند شما را در انتخاب عایق بتن مناسب و روش همگام با آن راهنمایی کند.
کاربرد مواد آب بندی بتن
- ضد آب : همانطور که کاملا مشخص است، اصلی ترین وظیفه مواد عایق بتن، ضد آب کردن سازه است. این مواد از نفوذ آب به سازه های بتنی مانند زیرزمین ها، گاراژهای پارکینگ، استخرهای شنا و دیوارهای حائل جلوگیری می کنند.
- محافظت از سازه : مواد آب بندی بتن اغلب به عنوان یک پوشش محافظ برای افزایش دوام و طول عمر سطوح بتنی استفاده می شوند. استفاده از مواد آب بند بتن مناسب موجب می شود تا سازه هم در برابر آب و هم در برابر آسیب های فیزیکی و شیمیایی حفاظت شوند.
- جلوگیری از تبادل گرد و غبار : در محیط هایی که میزان گرد و غبار به طرز نگران کننده ای زیاد است، مانند انبارها، تأسیسات تولیدی یا کارگاه های خودروسازی، می توان از مواد آب بندی بتن برای به حداقل رساندن تولید گرد و غبار استفاده کرد. خاصیت چسبندگی برخی از این مواد باعث می شود تا ذرات سست روی سطح چسبیده شده و کیفیت کلی هوا را بهبود یابد.
- افزایش زیبایی : برخی از مواد آب بندی بتن مزایای تزئینی نیز دارند! با افزودن یک روکش براق، افزایش رنگ یا ایجاد ظاهری مرطوب، آنها می توانند ظاهر سطوح بتنی را بهبود بخشند.
نتیجه گیری آب بندی بتن و عایق رطوبتی بتن
همه ی سازه های در دست ساخت با هدف های خاصی بهره برداری شده و به مرحله نهایی می رسند اما از آن جایی که هدف نهای برخی از سازه ها به گونه ای است که با حفظ و نگهداری آب در ارتباط می باشد، سهل انگاری درکار آب بندی سازه بتنی کاری غیر قابل جبران برای سازنده های ان به بار می آورد.
این موضوع به این معنیست که اگر سازه ای بعد از بهره برداری دارای آسیب ها و مشکلاتی چون، آب دهی و نفوذ آب باشد، می توان گفت که قسمت اعظم سرمایه گذاری های آن به هدر رفته است و به ان نتیجه نهایی و دلخواه نرسیده است.
بنابراین بتنی که برای هر نوع سازه ای مورد استفاده قرار می گیرد باید به صورت درست اب بندی شده تا در معرض هیچ گونه عواملی خارجی مخربی قرار نگیرد. بتنی که برای سازه هایی استفاده می شود که بیشتر در معرض آب، مواد شیمیایی و هوای آلوده هستند باید بیشتر مورد توجه قرار گیرند و با بررسی های دقیق تری عملیات آب بندی را نسبت به شرایط و موقعیتی که در آن قرار گرفته است، اجرا کنند.
مواد آب بندی بتن و عایق رطوبتی بتن به دو شکل می توانند مورد استفاده برای آب بندی قرار گیرند. در این روش دو گانه مواد هم می توانند با ترکیبات بتنی در حین ساخت بتن ترکیب شده و مورد استفاده قرار بگیرند و هم می توانند بعد از اتمام کار و پس از سخت شدن کار از آن ها استفاده کرد.
میزان به کار گیری این متریال ها در هر بتنی نسبت به کاربردشان متفاوت است. بتن ها معمولا علاوه بر عایق بندی در برابر رطوبت و آب، به دلیل رسیدن به مرحله ی دوام بالا، بهره برداری و زیبایی نیز آب بندی می شوند.
نتیجه گیری آب بندی بتن و عایق رطوبتی بتن
همه ی سازه های در دست ساخت با هدف های خاصی بهره برداری شده و به مرحله نهایی می رسند اما از آن جایی که هدف نهای برخی از سازه ها به گونه ای است که با حفظ و نگهداری آب در ارتباط می باشد، سهل انگاری درکار آب بندی سازه بتنی کاری غیر قابل جبران برای سازنده های ان به بار می آورد.
این موضوع به این معنیست که اگر سازه ای بعد از بهره برداری دارای آسیب ها و مشکلاتی چون، آب دهی و نفوذ آب باشد، می توان گفت که قسمت اعظم سرمایه گذاری های آن به هدر رفته است و به ان نتیجه نهایی و دلخواه نرسیده است.
بنابراین بتنی که برای هر نوع سازه ای مورد استفاده قرار می گیرد باید به صورت درست اب بندی شده تا در معرض هیچ گونه عواملی خارجی مخربی قرار نگیرد. بتنی که برای سازه هایی استفاده می شود که بیشتر در معرض آب، مواد شیمیایی و هوای آلوده هستند باید بیشتر مورد توجه قرار گیرند و با بررسی های دقیق تری عملیات آب بندی را نسبت به شرایط و موقعیتی که در آن قرار گرفته است، اجرا کنند.
مواد آب بندی بتن و عایق رطوبتی بتن به دو شکل می توانند مورد استفاده برای آب بندی قرار گیرند. در این روش دو گانه مواد هم می توانند با ترکیبات بتنی در حین ساخت بتن ترکیب شده و مورد استفاده قرار بگیرند و هم می توانند بعد از اتمام کار و پس از سخت شدن کار از آن ها استفاده کرد.
میزان به کار گیری این متریال ها در هر بتنی نسبت به کاربردشان متفاوت است. بتن ها معمولا علاوه بر عایق بندی در برابر رطوبت و آب، به دلیل رسیدن به مرحله ی دوام بالا، بهره برداری و زیبایی نیز آب بندی می شوند.