الف) مقدمه
ب) فقدان مقررات و آئینامههای روش آببندی تاسیسات و نصبیات در مباحث نظام ساختمانی کشور
ج) اهمیت تهیه دیتایل اجرا و روش آببندی، رعایت توالی در اجرای ابنیه، تاسیسات و نصبیات فضاهای خیس و مرطوب در حین ساخت
منابع: GREENSEAL مالزی، BS انگلستان، UFC امریکا، ZTV-ING آلمان، STUVA سوئیس، OBV اتریش
الف) مقدمه:
اهمیت آببندی و درزگیری ابنیه:کشورهای توسعه یافته و صنعتی ارزش سرمایه، انرژی، زمان و سایر موارد را در کسب موفقیت به خوبی میدانند. این نگرش با مطالعات و آزمایشات پر هزینه و به منظور بهرهوری بالا با کاهش هزینهها بدست آمده است، هر اقدامی در مراحل ساخت، ابتدا از توجه به کلیات موارد فنی و مالی شروع شده و همچنین پرداختن به جزئیات نقش مهمی را در تکمیل طراحی، ساخت و مدیریت ساخت ایفاء میکند. طراحیهای مدرن و کلاسیک در ساختمان به سرعت در حال گسترش در کلیه مناطق کشور میباشند، بدیهی است کلیه عوامل دخیل در مراحل ساخت اعم از تمهیدات لازم در طراحی، دستورالعملها و روشهای به روز شده دیتایلهای ساخت، استفاده از نیروهای آموزش دیده و متخصص، نظارت و کنترل کیفیت نقش بسیار مهمی در اجرای کار تیمی موفق و بدون نقص را داشته و موضوع مهم دیگر که همان زمینه سازی کیفیت در بهرهبرداری و امنیت در سرمایهگذاری میباشد مرهون اقدامات لازمی است که در فوق به آن اشاره شد.
با مراجعه به مقررات ملی ساختمان، مهندسی و کنترل ساختمان (مباحث 16 و 22) که بالاترین مرجع تنظیم و اعلام مقررات ساختمان میباشد، فقدان ارائه جزئیات و حتی کلیات دستورالعملهای روش اجرای و نحوه آببندی و عایق رطوبتی فصل مشترک ابنیه، تاسیسات، اتصالات و نصبیات در فضاهای خیس و مرطوب مشکلات بسیاری را برای جامعه قانون مدار ساختمان که خود را ملزم به رعایت اصول در روش ساخت میدانند بوجود آورده است. بنابر این شرکت فناوران سد آب با اخذ نمایندگی GREENSEAL مالزی و آموزشهای لازم همچنین با مراجعه به مقررات ملی ساختمان کشورهای پیشرفته مانند BS انگلستان، UFC امریکا، ZTV-ING آلمان، انجمن مهندسان و معماران (SIA)STUVA- سوئیس، OBV اتریش و سایر مراجع موثق جهانی اقدام به گردآوری و تهیه مجموعههایی از آئینامههای کشورهای پیشرفته نموده و در حال حاضر با بهرهمندی از کارگروهای تخصصی علمی کاربردی موثق و همچنین آموزش نیروهای دفتر فنی، اجرائی و کنترل کیفیت، مقدمات ایجاد مرجع مشاوره، طراحی، نظارت و اجراء تخصصی آببندی بتن، آببندی ابنیه، آببندی تاسیسات مکانیکال، آببندی تاسیسات الکتریکال، آببندی نصبیات، جلوگیری از فرسایش و خوردگی اجسام، افزایش مقاومت سطوح در مقابل رطوبت و خوردگی، پوششهای صنعتی تخصصی بر اساس نوع کاربری و موارد بسیار دیگر را مهیا نموده است. موارد فوق در پناه ورود به پروژههای ملی بسیاری که در رزومه این شرکت طی دهه گذشته موجود میباشد توان فنی، علمی و کاربردی این مجموعه را در جهت مرجع تخصصی طراحی و اجرای فضاهای خیس و مرطوب مهیا نموده و آماده ارائه خدمات فنی و مهندسی در سراسر کشور بوده و همچنین مقدمات ارائه این خدمات را در پروژههای خارج از کشور در اقصی نقاط جهان فراهم نموده است.
همانطوریکه در موارد ردیفهای فوق ذکر گردید، عدم وجود کلیات و جزئیات دستورالعملهای روش اجرای تاسیسات مکانیک و الکتریک همچنین نصبیات در ابنیه طبق الزام به اجرای آن در طرح و نقشهها و خصوصا نحوه اجرای آببندی علمی و پایدار این اتصالات ناهمگن به یکدیگر همواره مشکلات بسیاری را برای پروژهها ایجاد کرده است. در این موارد هر پروژه بر اساس تفکر حاکم بر نیروهای فنی و تجربی اقدام به تهیه دیتایل اجرائی مینماید. بر اساس گزارشات موجود و برداشتهای میدانی از پروژههای ملی و مهندسی ساز لاکچری که عموما متشکل شده از دفاتر فنی و نظارتی کارفرما، مهندسین مشاور، دفاتر فنی مدیریت پیمان و سایر پیمانکاران هستند و نیز بنا بر تحلیل آسیبشناسیهای انجام شده از جنوب تا شمال کشور، صراحتا اعلام میدارد اکثر دیتایلها ناکارآمد بوده و سبب تاخیرات زمانی و خسارات مالی ناشی از دوبارهکاریهای مکرر شده و مهمتر اینکه نتیجه مطلوب نیز حاصل نمیگردد.
اهمیت آببندی و درزگیری ابنیه بسیار زیاد است. شرکت فناوران سدآب، بمنظور ارائه تجربه و اطلاعات کسب کرده از منابع علمی و فنی بینالمللی در تهیه دیتایل روش و رعایت توالی در اجرای ابنیه، تاسیسات و نصبیات فضاهای خیس و مرطوب در حین ساخت، روش و مراحل پیشنهادی خود را به شرح ذیل تقدیم مینماید.
– آببندی میبایستی در هر نقطه در هر نوع از اتصالات با محصولات تخصصی GS-Sealant joint و سایر درزگیرها بر اساس کاربرد و خواص پایداری بلند مدت انتخاب و انجام گردد.
– در فناوریهای جدید نسبت به خواص و مقاومت مورد نیاز درزگیرها(Sealant joint) جدای از گروه پلی اورتانها محصولات جدیدتری در دسته محصولات Polysulphide و Modified silicone در اصطلاح از آنها با نام مخفف M/S , P/S نام برده میشود را معرفی مینماید.
نظارت مستمر و کنترل کیفیت (QC)
کلام آخر
پر واضح است رطوبت بلای جان سازه بوده و چنانچه در مراحل ساخت تمهیدات فنی و استفاده از فناوریهای تخصصی مورد استفاده طرح و پروژه قرار نگرفته باشد، جدای از خسارات مالی دورهای تعمیر و نگهداری و اهمیت کیفیت در بهرهبرداری، امنیت جانی بهرهبردار را نیز میتواند به مخاطره اندازد. آببندی فضاهای خیس و مرطوب کاری تخصصی و مهم بوده و بایستی با ارائه راهکارهای مهندسی و فنی پایدار، امنیت در سرمایهگذاری و کیفیت در بهرهبرداری را فراهم نمود. در این مقاله اهمیت آببندی و درزگیری ابنیه را بیان کرده ایم.
تنظیم کننده: شرکت فناوران سدآب