همانطور که همه ما میدانیم، یکی از اصلی ترین و بزرگترین دشمنان هر سازه ای، و به خصوص سازههای بتنی، آب و رطوبت است! با ورود آب و رطوبت به درون سازههای بتنی، اجزای بتن این سازه رفته رفته در آب حل شده و دچار ضعف و سستی میشوند.
حال، ما میتوانیم این نقطه ضعف از سازه خود را به یک نقطه قوت تبدیل کنیم! یکی از بهترین راهها برای آب بندی بتن، آب بندی و ایزولاسیون به روش کریستالیزاسیون است. در این روش، ما موادی خاص استفاده میکنیم تا از آب و رطوبت به نفع خود استفاده کنیم و سازه خود را بیش از پیش قدرتمند کنیم.
در این مقاله از وب سایت سدآب اینجائیم تا با بررسی تخصصی و کامل کریستالیزاسیون، انواع آنها، و فرایند جامع و کلی این روش، شما را در آب بندی سازه بتنی خود بیشتر راهنمایی کنیم.
کریستالیزاسیون چیست
به طور کلی و خلاصه، یکی از بهترین و ساده ترین راهها برای آب بندی سازههای بتنی، استفاده از روش کریستالیزاسیون است. این روش، روشی موثر برای محافظت از سطوح بتنی در برابر آسیب آب است. استفاده از آن نسبتا ارزان و آسان است و میتواند سالها دوام بیاورد.
در این روش، مواد کریستال شونده بتن به همراه چندین مواد دیگر(که در ادامه بررسی خواهیم کرد)، با یکدیگر ترکیب شده و ساختاری بلوری و ضد آبی را در اطراف و یا در داخل سازه بتنی شما ایجاد میکند.
همچنین، این نکته را نیز در نظر داشته باشید که این فرآیند نمیتواند سطوح بتنی را به طور کامل و برای همیشه ضد آب کند و این فقط یک مانع در برابر نفوذ آب را برای سازه بتنی ما ایجاد میکند که دارای مقاومت و قدرت ضد آبی بسیار بالایی است.
کاربرد کریستالیزاسیون در آب بندی بتن
کاربرد کریستالیزاسیون در صنعت و سازههایی بیشتر زمانی اهمیت مییابد که سازههای آن به طور مداوم تحت تاثیر رطوبت و یا آب باشد. از مهم ترین و پرکاربردترین سازههایی که آب بندی به روش کریستالیزاسون در آن انجام میگیرد، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آب بندی زیرزمینها
- آب بندی پاسیوها
- آب بندی راهروها
- آب بندی استخر های بتنی
مزایا و معایب فرایند کریستالیزاسیون
مزایا
- جلوگیری از ورود هر گونه رطوبت و یا آب به درون سازه بتنی
- نگه داری خاصیت ضد آب بودن برای مدتهای طولانی
- عدم نیاز به استفاده از مواد نفتی و یا پشم شیشه ای برای عایق بندی
معایب
- عدم توانایی ضد آب بودن به اندازه روشهای نانو
- دشواری بالا در اجرا و انجام فرایند کریستالیزه کردن
روشهای کریستالیزاسیون در آب بندی بتن
به طور کلی، 3 مورد از انواع روشهای کریستالیزاسیون در آب بندی بتن وجود دارد که شامل موارد زیر است:
- اضافه کردن مواد لازم برای کریستالیزه کردن به بتن، قبل از ساخت سازه بتنی
- پاشیدن و پخش کردن مواد کریستالیزه به سطح بتن(بعد از ساخت بتن)
- تزریق در لایههای سطحی یا عمقی بتن
فرایند کریستالیزاسیون در آب بندی بتن
کریستالیزاسیون، مانند هر آب بندی دیگری، دارای یک سری اصول و روشها است. با اینکه هر روشی دارای مراحل خاص خودش است اما در اینجا به بررسی متداول ترین اصول کریستالیزاسیون در آب بندی بتن میپردازیم:
- خریداری پودر کریستال شونده بتن: در مرحله اول، نوبت به خریداری ماده اولیه میرسد. ماده کریستال شونده بتن نوعی پودر است که از سیمان پرتلند، ماسه کوارتز خاص، مواد شیمیایی فعال و تاخیرکننده در گیرایش، ترکیب و تهیه میشود.
- پاک سازی بتن: اگر قصد دارید که این ماده را بر روی بتن خود قرار دهید، حتما از تمیز بودن سطح بتن خود اطمینان حاصل نمائید.
- آماده سازی ماده اصلی: به طور کلی، برای آن که ماده اصلی و بلور شونده خود را داشته باشیم، باید ترکیب زیر صورت گیرد:
هیدروکسید کلسیم(هیدراتاسیون) + ذرات کریستال شونده بتن + آب = تشکیل دائم بلورهای کریستالی غیر قابل حل در آب
همچنین، این نکته را نیز در نظر داشته باشید که عملکرد مواد نفوذگر کریستال شونده نسبتا سریع بوده و باید زمانی این فرایند را انجام دهید که آمادگیهای لازم را داشته باشید.
- بسته به روشهای اشاره شده در بالا، یکی از روشهای ذکر شده رخ داده و فرایند تبلور صورت میپذیرد.
- پایان فرایند
کلام آخر
در این مقاله سعی کردیم تا با بررسی مزایا و معایب کریستالیزاسیون، و توضیح هر کدام از انواع کریستالیزاسیون در آب بندی بتن، شما را در داشتن یک سازه بتنی مقاوم بیشتر راهنمایی کنیم.