یکی از زیبا ترین و جذاب ترین راهها برای تزئین سقف خانهها و آپارتمانها، طراحی و اجرای روف گاردن است. با کمک روف گاردنها، هم فضایی زیباتر خواهید داشت، و هم اینکه می توانید نسبت به دیگر خانههای اطراف خود متمایز به نظر برسید.
اما جدا از بحث طراحی و ساخت خود روف گاردنها، بحث اجرا و ساخت سیستم آب بندی سقف روف گاردن نیز دارای اهمیت بسیاری است. اگر آب بندی روف گاردن شما به درستی صورت نپذیرد، احتمال نفوذ آب و یا ریشه گیاهان به درون بخشهای سقف زیاد شده و در آینده مشکل ساز خواهد شد.
در این مقاله از مجموعه سدآب، قصد داریم تا با بررسی ایزولاسیون و عایق کاری روف گاردن، و نحوه انجام آن، شما را در داشتن سقفی مقاوم و ضد آب بیشتر راهنمایی کنیم.
روف گاردن چیست
همانطور که از نام آن نیز مشخص است، روف گاردن باغی است که در پشت بام ساختمان قرار دارد. روف گاردن معمولاً فضای سبزی است که برای ایجاد فضایی آرام و آرامش بخش طراحی شده است. از این ایده بسیار خلاقانه و زیبا میتوان برای بسیاری از موقعیتها و شرایط استفاده کرد، مانند ایجاد یک فضای باز آرامش بخش برای لذت بردن، تهیه غذا، یا حتی ایجاد یک زیستگاه برای نگه داری حیوانات خانگی! روف گاردنها را میتوان بر روی سقفهای موجود یا بر روی سازههای طراحی شده خاص ساخت.
استفاده از روف گاردن چه مزایایی دارد
- ایجاد فضایی دلپذیر در فضای باز
- روف گاردنها میتوانند با به دام انداختن آلایندهها و فیلتر کردن ذرات به بهبود کیفیت هوا نیز کمک کنند.
- کاهش سطح سر و صدا
- فراهم کردن یک زیستگاه طبیعی برای پرندگان، حشرات و سایر موجودات.
ویژگی های مهم در طراحی سیستم آب بندی سقف روف گاردن
یک سیستم روف گاردن آب بندی شده باید دارای ویژگیهای زیر باشد:
- تحمل وزن ابزار و گیاهان قرار گرفته بر روی آن
- مقاوم در برابر ضربه
- مقاوم در برابر رطوبت و آب
- عدم ترک خوردن در تغییرات دمایی
- کیفیت مناسب
انواع روف گاردن و نحوه آب بندی سقف روف گاردن
قبل از آن که به بررسی مراحل و راههای آب بندی پشت بام روف گاردن برسیم، باید در ابتدا با روف گاردنهای مختلف آشنا شویم:
- روف گاردن کلاسیک: از ساده ترین و قدیمیترین نوع روف گاردنها به شمار میآیند که تنها دارای تعدادی خزه و سنگ است. در این نوع روف گاردنها، خزهها و سنگها چندان نیازی به کود یا آبیاری نداشته و به همین منظور حساسیت کمتری در مورد آب بندی بام آنها وجود دارد.
- روف گاردن معمولی: در این روف گاردنها، علفها و گیاهان سبز معمولی جایگزین خزهها میشوند. در این شرایط، هر از چند گاهی به آب یاری نیاز خواهید داشت ولی نه به طور چشم گیر.
- روف گاردن گسترده: این نوع این نوع روف گاردن حاوی بوتهها و درختان هستند. مراقبت از این باغها به اندازه یک باغ معمولی سخت است. طبیعتا، برای عایق بندی سقف این نوع روف گاردنها به یک عایق رطوبتی مقاوم نیاز دارید.
انواع آب بندی بام و روف گاردن
بدون استفاده از روش درست و اصولی برای آب بندی بام و روف گاردن، احتمال ورود آب به درون سازه بیشتر شده و هزینه های گزافی را بر روی ساکنان ساختمان خواهد گذاشت. از اصولی ترین و بهترین روش های آب بندی بام و روف گاردن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- قیرگونی: یکی از قدیمی ترین و اولین روش های آب بندی بام ها بوده که در آن از قیر و نوعی گونی خاص برای آب بندی استفاده می شود. با اینکه هنوز از این روش برای آب بندی برخی از پشت بام ها استفاده می شود، اما طبق تجربه بسیاری از افراد، راه های بهتر و کارآمدتری برای این عایق کاری بام وجود دارد.
- عایق پشم شیشه ای: یکی دیگر از عایق هایی که هم در برابر آب و هم در برابر حرارت و صدا مقاوم هستند، عایق های پشم شیشه ای هستند. این عایق ها از ذوب شدن نوعی شیشه خاص تولید شده و طی فرایندی، به الیافی ریز تبدیل می شوند. از این عایق ها هم می توان برای آب بندی بام و هم برای ایجاد یک لایه در آب بندی روف گاردن استفاده کرد.
- عایق های نانو: بدون شک، پیشرفته ترین و مدرن ترین نوع عایق های موجود در جهان، عایق های نانو هستند. این عایق ها از پلیمرهای پیشرفته و صنعتی خاصی تولید شده که علاوه بر داشتن خاصیت ضدآبی بالا، دارای مقاومت بالایی نیز هستند. اگر قصد هزینه کردن و انجام یک آب بندی بی نقص و زیبا را برای بام و یا روف گاردن خود دارید، بدون شک عایق های نانو می توانند یکی از بهترین گزینه ها باشند.
- استفاده از کاشی و موزائیک: کاشی و موزائیک های ضد آب و ضد خوردگی نیز می توانند یکی دیگر از گزینه های جذاب و کارآمد برای آب بندی بام ها باشند. در روش عایق بندی با کمک کاشی و موزائیک، به دلیل استفاده نشدن از هرگونه مواد نفتی، زیبایی بام شما نیز به طور کامل حفظ می شود. در این روش، برای عایق سازی هرچه بیشتر پشت بام، از یک سری چسب های عایق در بین کاشی و موزائیک ها نیز استفاده می شود تا دیگر نگران هیچ نشت آبی نباشید.
- ژئوتکستایل: به گفته بسیاری از متخصصان، یکی از اصلی ترین و اساسی ترین لایه های عایق برای عایق سازی روف گاردن ها، استفاده از ماده ای به نام ژئوتکستایل است. برای استفاده از این ماده باید ابتدا یک لایه ژئوتکستایل صاف شده با آهن قرار گرفته و سپس لایه دیگری از FATRAFOL 808/2.3 یا FATRAFOL 810/1.5 بر روی آن قرار بگیرد. بعد از انجام این لایه، می توانید به راحتی روف گاردن خود را طراحی و اجرا کنید، بدون آن که نگران ورود آب به درون سقف باشید.
نحوه عایق بندی و آب بندی سقف روف گاردن
با اینکه بسته به نوع روف گاردن و میزان مساحت آن، نحوه عایق بندی روف گاردن تغییر میکند، اما در اینجا سعی میکنیم تا به بررسی روش مشترک میان همه روف گاردنها بپردازیم. مراحل انجام آب بندی روف گاردن شامل موارد زیر است:
- زیر سازی: اولین قدم در آب بندی روف گاردنها، قرار دادن لایه ای ضخیم و محافظ بر روی سقف است. در مورد اینکه زیر سازی روف گاردن چگونه انجام می شود باید گفت که در حالت کلی، ماده ای مقاوم و ضد آب، مانند سنگ و یا سیمانهای ضد آب، به طور یکدست و هموار شده بر روی سقف قرار میگیرد تا از ورود رطوبت و ریشه گیاهان به درون سقف جلوگیری شود.
- قرار گیری صفحه محافظ: بعد از اتمام فرایند زیر سازی، نوبت به قرارگیری صفحه محافظ(یا همان غشای روف گاردن) میرسد. در این مرحله، ابتدا یک لایه ژئوتکستایل صاف شده با آهن قرار گرفته و سپس لایه دیگری از FATRAFOL 808/2.3 یا FATRAFOL 810/1.5 بر روی آن قرار میگیرد.
- بعد از قرار گیری صفحه محافظ، نوبت به استفاده از عایق رطوبتی ساده است. این عایقها میتوانند به سادگی کاشی کاری و سیمان کاری، و یا به پیچیدگی عایق رطوبتی نانو باشد. در حالت کلی، و برای احتیاط بیشتر، پیشنهاد ما استفاده از عایق رطوبتی نانو است.
- بعد از انجام این سه مرحله، ایزولاسیون و عایق کاری روف گاردن تکمیل شده و آماده ریختن خاک و کاشت گیاهان هستیم.
نکات مهم در آب بندی سقف روف گاردن
- فراموش نکنید که آب بندی فلاورباکسهای روف گاردن نیز از اهمیت بالایی برخوردار است و نیاز به عایقهای رطوبتی خاصی دارند. برای اطلاعات بیشتر در مورد فلاورباکسها و آب بندی آنان، پیشنهاد میکنیم به این مقاله نیز سر بزنید.
- از آن جایی که فرایند عایق بندی سقفهای روف گاردن دار، فرایندی دشوار است، پیشنهاد میکنیم قبل از شروع کار حتما با یک مشاور عایق رطوبتی نیز مشورت داشته باشید تا در این مسیر دچار اشتباه نشوید.
کلام آخر
در این مقاله سعی کردیم تا با بررسی ویژگیهای مهم در طراحی سیستم آب بندی سقف روف گاردن و نحوه انجام آنها، شما را در داشتن روف گاردنی زیبا و ضد آب بیشتر راهنمایی کنیم.