اگر تاکنون در صنعت راهسازی و یا ساختمان سازی فعالیت داشته اید، بدون شک با سازههای بتنی آشنایی داشته اید. سازه بتنی، سازه ای بوده که در آن از حجم بسیار بالایی از بتن استفاده شده است و دارای مقاومت نسبی بسیار بالایی است. حال، یکی از مشکلات این سازه بتنی ساختمان، بحث ورود آب و رطوبت به درون این سازهها است.
به همین دلیل، بسیاری از مهندسان به این فکر افتادند تا از روشهایی برای آب بندی سازه های بتنی استفاده کنند. با آب بندی این سازهها، هم مقاومت سازه بیشتر شده، و هم هزینههای اضافی برای ترمیم آینده آنها کاهش قابل توجهی خواهد یافت.
در این مقاله از وب سایت مجموعه سدآب، اینجاییم تا با بررسی انواع روش های آب بندی بتن و کاربردهای آن، شما را در داشت سازه ای مقاوم و مستحکم بیشتر راهنمایی کنیم.
کاربردهای آب بندی
- آب بندی نما
- آب بندی استخر و مخازن آب
- آب بندی بام
- آب بندی دیوار حائل
- آب بندی تونل
- آب بندی پارکینگ
- آب بندی محیطهای مرطوب مانند آشپزخانهها و سرویسهای بهداشتی
- آب بندی زیرزمینها
- آب بندی شمعهای دریایی
- آب بندی اسکلهها
- آب بندی سد
- آب بندی مخازن آب و فاضلاب
مزایای استفاده از آب بندی بتن
همانطور که میدانیم، طراحی سازه های بتنی به این صورت است که باز هم هر کاری کنیمف در آن تخلخلهای زیادی وجود دارد. با استفاده از یک آب بندی درست میتوانیم تا حد زیادی این مشکل تخلخل را حل کرده و به اهداف زیر برسیم:
- جلوگیری از ورود آب و رطوبت به درون سازه
- جلوگیری از تغصیف بتن
- کاهش هزینههای تحمیل شده به سازه
- امکان اجرای آب بندی در فشار مثبت و منفی
- حداکثر سازی دوام سازه بتنی
انواع آب بندی
هنگامیکه بحث بر سر انواع روشهای آب بندی میشود، منظور همان انتخاب زمان دقیق برای آب بندی سازه است. به طوری کلی، آب بندی سازههای بتنی میتواند در یک یا دو شرط زیر صورت گیرد:
- آب بندی اولیه سازه های بتنی: در این روش، که به نام روش آب بندی در حین ساخت نیز مشهور است، آب بندی در حین ساخت سازه بتنی صورت میگیرد. طرز کار این روش به این صورت است که در آن ابتدا و قبل از بتن ریزی، یک سری مواد و افزودنیهای خاص(بسته به هدف شما) به ساختار و مواد اولیه بتن اضافه میشود و سپس بعد از ترکیب آنها، فرایند بتن ریزی صورت میگیرد. در این روش این ذرات ریز در بتن نفوذ کرده و سد راه رطوبت و آب میشود.
- آب بندی ثانویه سازه های بتنی: احتمالا همانطور که حدس زده باشید، در این روش آب بندی بعد از بتن ریزی صورت گرفته و معمولا نیز به صورت پوششهای حفاظتی سازههای بتنی صورت میگیرد. همچنین، در نوعی تکنولوژی جدید، شما میتوانید یک سری مواد خاص را بعد از بتن ریزی به درون بتن تزریق کنید که این هم نوعی آب بندی ثانویه محسوب میشود. در ادامه این مقاله، به بررسی یک سری از این روشهای پوششی نیز خواهیم پرداخت.
در مورد این که واقعا کدام روش، بهترین روش است، نمیتوان اظهار نظر کرد چرا که هر دو روش بسیار مناسب و کامل هستند و چه بسا طبق گفته بسیاری از متخصصان، بهتر است که هر دوی آنها صورت گیرد.
روش های کلی آب بندی بتن با استفاده از مواد مختلف
بحث عایق و آب بندی سازه های بتنی، فقط به زمان آب بندی آنها ختم نمیشود. بدون شک، این که از چه موادی در آب بندی سازه خود نیز استفاده کنیم، تاثیر بسزایی در میزان مقاومت سازه دارد. در این بخش سعی میکنیم تا به بررسی مهم ترین انواع پوشش های حفاظتی سازه های بتنی و مواد بکار رفته در آنها بپردازیم:
- آب بندی با استفاده از مواد متداول و ساده: مانند همیشه، یک سری از روشهای متداول و ساده برای آ بندی وجود دارند که میتوانید با استفاده از آنها به یک آب بندی مناسب و نسبتا خوبی برسید. این نوع آب بندیها شامل روشهای و مواد زیر است:
- قیر گونی: همان روش قدیمیاستفاده از قیر و گونی برای آب بندی
- ایزوگام: مانند روش بالا بوده، با این تفاوت که مواد به کار رفته در آن پیشرفته تر است.
- کاشی کاری: استفاده از کاشیهای ضد آب نیز یکی از روشهای کاربردی برای آب بندی است.
- رنگ کاری: روشی ساده و سریع برای آب بندی که البته مقاومت بسیار پائینی دارد.
- استفاده از مواد و روش های نوین آب بندی بتن و اعضای بتنی: با پیشرفت تکنولوژی، روشهای جدیدی نیز برای آب بندی به وجود آمد که طبیعتا برای آنها به مواد جدیدی نیز نیاز خواهیم داشت:
- آب بندی بتن با استفاده از افزودنی های بتن: مواد هستند که ساختار ویژه ای داشته و قبل از اجرای بتن، آن را به ترکیب اضافه میکنند. از پرکاربردترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
ژل میکروسیلیس
مکمل بتن
دوغاب میکروسیلیس
چسب بتن
رزین سنگ
- استفاده از مواد نانو و پلیمرها: یکی ار پرکاربردترین و با دوام ترین روشها برای آب بندی سازههای بتنی، استفاده از مواد نانو و پلیمرها هستند. پلیمرها و مواد نانو از موادی ساختگی و مصنوعی بوده که طوری طراحی و ساخته شده اند که علاوه بر آب گریز بودن، چسبندگی بالایی داشته و جلوی ورود هرگونه آب به درون سازه بتنی را میگیرند. از میان مواد نانو، میتوان به سیلان و الکیل اشاره کرد که خاصیب آب گریزی بسیار بالایی دارند.
کلام آخر
هیچ سازه ای از رطوبت و آب خوشش نمیآید. در این مصاله از وب سایت سدآب سعی کردیم تا با بررسی همه چیز در مورد عایق و آب بندی سازههای بتنی، شما را در داشتن سازه بتنی بی نقص و مستحکمی راهنمایی کنیم.