تقریبا کمتر محله ای در کلان شهرها و استانهای بزرگ وجود داشته که در آن، ساختمانی بدون آسانسور باشد. امروزه، و با پیشرفت تکنولوژی، برای داشتن یک زندگی آسوده تر و سالم تر، وجود آسانسور جز امور ضروری هر خانه ای محسوب میشود. اگر شما نیز مانند ما کنجکاو شده اید تا در مورد اینکه چاله آسانسور چیست و چگونه کار میکند بیشتر بدانید، در این مقاله از وب سایت سدآب اینجاییم تا با بررسی همین موضوعات، شما را بیشتر راهنمایی کنیم.
برای آن که بتوانیم یک آسانسور کاربردی و ایمن را در ساختمان خود داشته باشیم، بدون شک نیاز به طراحی چاله آسانسور داریم. اما نکته ای که در اینجا حائز اهمیت است این است که اجرای چاله آسانسور به آن سادگیها نبوده و دارای قوانینی تحت عنوان ضوابط چاله آسانسور هستند.
چاه آسانسور چیست
به طور کلی، چاله (یا همان چاله) آسانسور به تونلی عمودی اطلاق میشود که از پایینترین سطح ساختمان(یعنی محل پی ریزی فوندانسیون) تا آخرین طبقه ساختمان یعنی اتاق موتورخانه را شامل میشود.
چاه آسانسور، محل اصلی قرارگیری تمامیادوات و ابزارهای آسانسور و کابین آسانسور است و بدون آن، نصب کابین آسانسور غیر ممکن است.
یکی از مهم ترین و اصلی ترین بخشهای چاه آسانسور که دارای کاربردهای فراوانی نیز هست، چاهک آسانسور است که در ادامه بیشتر با آنها آشنا خواهیم شد.
چاهک آسانسور چیست
حال که با چاه آسانسور بیشتر آشنا شده ایم، نوبت به بررسی چاهک آسانسور میرسد. چاهک آسانسور، به فضای میان پایین ترین محل توقف آسانسور تا فوندانسیون انتهایی چاه آسانسور گفته میشود که از آن برای فعالیت تکنسین و نصب برخی تجهیزات و قطعات آسانسور مثل ضربه گیر، بافر و غیره، استفاده میشود.
همچنین، بدون چاهک آسانسور، تعمیر بخشهای زیرین کابین آسانسور نیز دشوار خواهد شد.
مشخصات چاله آسانسور
همانطور که در بالاتر نیز اشاره کردیم، چاله آسانسور برای آن که استاندارد تلقی شود باید دارای یک سری ویژگیهای خاص باشد. از مهم ترین این ویژگیها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– ابعاد چاله آسانسور: بسته به اینکه تعداد طبقات و ساکنین ساختمان شما چقدر باشد، طبیعتا حداقل فضای چاه آسانسور شما نیز بیشتر خواهد شد. اگر شما نیز نمیدانید که ابعاد چاله آسانسور بر اساس ظرفیت کابین چقدر باید باشد، پیشنهاد میکنیم از این استاندارد برای مشخص کردن طول و عرض چاله آسانسور استفاده کنید:
آسانسور 3 نفره: 140 در ۱۶۰ سانتی متر مربع
آسانسور ۵ نفره: ۱۶۰ در ۱۶۰ سانتی متر مربع
آسانسور ۶ نفره: ۱۶۰ در ۱۷۰ سانتی متر مربع
آسانسور ۷ نفره: ۱۶۰ در ۱۸۰ سانتی متر مربع
آسانسور ۸ نفره: ۱۶۰ در ۱۹۰ سانتی متر مربع
البته این نکته را نیز فراموش نکنید که این اندازهها میتوانند بر اساس شرایط خاص تغییر یابند. به طور مثال، ابعاد چاله آسانسور بیمارستانها و یا پاساژها بسیار بزرگتر از سایز استاندارد است.
– عمق چاله آسانسور: همیشه و همیشه در آسانسور، بحث ایمن بودن و قابل تعمیر بودن آسانسور از بیشترین اولویت برخوردار است. عمق چاله آسانسور در فونداسیون باید به قدری باشد که هم جا برای نصب فنر سقوط وجود داشته باشد، و هم فضایی کافی برای بتن ریزی و تعمیر قطعات زیرین کابین.
– ارتفاع چاله آسانسور: در مورد ارتفاع آسانسور چندان پیچیدگی و نکته خاصی وجود نداشته و فقط کافیست که تا پشت بام ساختمان کشیده شوند. همچنین، برای جلوگیری از دزدیده شدن قطعات و موتور اصلی آسانسور(که در پشت بام قرار میگیرند)، بهتر است یک محفظه ای تحت عنوان اتاق آسانسور در بالای چاله تعبیه گردد.
– آب بندی چاله آسانسور: و اما مهم ترین بحث در مورد مشخصات آسانسور! متأسفانه هنوز بسیاری از افراد هستند که با اهمیت ضد آب بودن چاله آسانسور آشنایی کامل نداشته و از روشهای درست آن برای آب بندی استفاده نمیکنند. اگر بتن ریزی و سیمانکاری چاله آسانسور به درستی صورت نگیرد، امکان ورود آب و یا رطوبت به داخل آسانسور و آسیب به قطعات آن وجود داد.
مراحل حفر و ایجاد چاله آسانسور
- خاکبرداری چاله آسانسور: قبل از آن که تصمیم به خاکبرداری چاله آسانسور کنید، باید در ابتدا با حداقل اندازه چاله آسانسور آشنا شویم. از انجایی که حداقل اندازه استاندارد کابین آسانسور ۱۴۰ در ۱۶۰ است، اندازه چاه آسانسور نیز در همین حدود است.
- طراحی و اجرای کف چاله آسانسور: بعد از اتمام خاکبرداری، نوبت به بتن ریزی و سیمانکاری کف چاله آسانسور، یا همان چاهک آسانسور میرسد. از آنجایی که احتمال جمع شدن آب در کف چاله بیشتر از دیگر بخشهای دیگر چاله است، اجرای این بخش دارای اهمیت بسیاری است.
- آب بندی چاله آسانسور: اصلی ترین علت جمع شدن آب در چاله آسانسور همین عدم آب بندی درست چاه و یا سقف چاه آسانسور میباشد. روش های آب بندی چاله آسانسور شامل موارد زیر است:
- استفاده از ژئوسنتتیکها: ورقهای عایقی هستند که بین بستر و مقطع بتنریزی قرار داده شده و بهصورت عایقی برای نفوذ آب به درون چاله آسانسور عمل میکنند.
- اجرای بتن آببند: یکی از اصول و نکات بتن ریزی چاله آسانسور، استفاده از بتنهای آب بند است. اگر بتوان در این روش اختلاط کامل میان مصالح را بهدرستی رعایت نمود، این روش نتیجه بسیار مثبتی را به همراه خواهد داشت.
- اجرای پوشش آببندی از داخل: در این روش میتوان از آببند کنندههای پایه معدنی که توسط پلیمر اصلاحشدهاند استفاده کرد. این نوع پوششها با بتن زیر آنها سازگاری بالایی دارند.
- ایزوگام کردن چاله آسانسور: از قدیمیترین و کاربردی ترین روشهای عایق کردن، ایزوگام کردن چاله آسانسور است. روش ایزوگام کاری خیلی سریع انجام میشود و کارآمدی بسیار خوبی نیز برای جلوگیری از نفوذ آب به داخل چاله آسانسور دارد.
سخن پایانی
در این مقاله کامل و مفصل از مجموعه سدآب، سعی کردیم تا با معرفی و بررسی چاله آسانسور چیست؟ کاربرد چاله آسانسور، شما را با این بخش بسیار مهم در طراحی ساختمانهای مدرن بیشتر آشنا کنیم.