آب بندی و عایق بندی ساختمان، یکی از مسائلی می باشد که در حفظ امنیت سازه ها و ساختمان ها اثر بسیاری داشته و باعث افزایش مقاومت آن ها می شود. مصالح و متریال هایی که به صورت خام در هر سازه و ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرد، به صورت بالقوه نم و رطوبت محیط پیرامون خود را جذب کرده و مقاومت ساختمان را کاهش می دهند. ساختمان هایی که در مجاورت آب های زیر زمینی ساخته می شوند. بیشتر در معرض این خطر قرار می گیرند. بنابراین باید با دقت بیشتری آب بندی شده و متریال ها و مواد افزودنی با کیفیتی نیز برای آن ها به کار گرفته شود.
علاوه بر این ممکن است برخی از ساختمان ها در مجاورت آب های آلوده و اسید ها قرار گرفته و ان ها به خود جذب کنند. جذب اسید ها باعث افزایش سرعت تخریب ساختمان ها خواهد شد. بنابراین آب بندی سازه ها و ساختمان ها مختلف از جمله اموری است که می توان آن را به روش های مختلفی انجام داد.
آب بندی به روش متفاوت
آب بندی در زمان احداث و بعد از احداث، دو روش متفاوتی می باشد که می توان از آن ها برای آب بندی سازه ها استفاده نمود. در صورتی که ساختمان شما هنوز کامل نشده باشد می توانید از آب بندی به روش اول اقدام فرمایید. در این روش، مواد افزودنی و آب بند را می توان به صورت تزریق در بتن به ان ها افزود. این افزودنی ها را می توان در چنین لیستی به صورت خلاصه وار بیان کرد:
- مواد افزودنی حباب ساز
- مواد افزودنی بتن کاهنده آب
- مواد افزودنی کندگیر کننده
- افزودنی تسریع کننده
- افزودنی های معدنی خنثی و رنگدانه ها
- پوزولانها
- افزودنی های شبه سیمانی
دو نوع متفاوت مواد افزودنی برای آب بندی سازه
البته باید گفت که مواد افزودنی خود به دو دسته ی مختلف طبقه بندی می شود. افزودنی های شیمیایی و افزودنی های معدنی دو جزء اصلی این گروه بندی می باشند. مواد افزودنی حباب ساز، مواد افزودنی بتن کاهنده آب، مواد افزودنی کندگیر کننده، افزودنی تسریع کننده جزء افزودنی های شیمیایی هستند. افزودنی های معدنی خنثی و رنگدانه ها، پوزولانها، افزودنی های شبه سیمانی را می توان در دسته ی دوم این افزودنی ها گنجاند که به صورت متداول به این دسته افزودنی های معدنی می گویند. اما کدام قسمت از ساختمان ها می تواند مورد آب بندی قرار بگیرد؟ در ادامه به بررسی هر یک از این موارد خواهیم پرداخت
کف ساختمان و عایق بندی آن ها
یکی از قسمت هایی که باید در مبحث آب بندی اجزای ساختمان ها مورد بررسی قرار بگیرد، کف سازه و ساختمان می باشد. کف ساختمان ها را می توان از جمله مواردی دانست که در معرض نم و رطوبت قرار می گیرند. به همین دلیل می توان اصطلاح عایق کف را برای چنین مواردی به کار برد. اما برای این که بتوان آب بندی کف سازه و ساختمان را با درستی انجام داد باید به نکاتی توجه کرد. یکی از اصولی که برای عایق کف و آب بندی آن باید در نظر گرفت این است که آب بندی باید به صورت کامل و جامعی صورت گیرد. چگونه می توان چنین آب بندی را انجام داد؟
یکی از نکاتی که باید در هنگام آب بندی کف ساختمان و سازه ها به آن توجه کرد این است که تمامی قسمت ها را با نهایت دقت آب بندی کرد. تمامی قسمت های مورد نظر برای چنین کاری در سطح سازه ها و ساختمان ها باید آب بندی شوند و حتی نقطه ای از توجه باز نماند. بعد از این کار نوبت به اب بندی دیوار ها می رسد. آب بندی دیوار ها تا قسمتی که نم و رطوبت آن ها فرا می گیرد، جزئی از عایق کف ساختمان ها می باشد که باید با توجه به اصول درست آن صورت بگیرد. همچنین قسمت هایی که دارای ضریف کاری می باشند باید با دقت بیشتری آب بندی شوند. در صورت بازماندن نقطه ای از کار ممکن است که رطوبت از آن به داخل ساختمان ها نفوذ کرده و تمامی زحمت های شما برای این کار به هدر رود.
برای آب بندی کف ساختمان ها به چه ابزار آلاتی نیاز داریم؟
یکی از کاراترین ابزار آلاتی که می توان برای عایق بندی کف ساختمان ها و سازه و آب بندی آن ها به کار برد، پرایمرها می باشد. پرایمرها چگونه موادری می باشند و کار برد اصلی آن ها چیست؟
- پرایمر ها ابزاری به عنوان زیر ساز عایق کف سازه
پرایمر، یکی از اصلی ترین مواد و متریالی است که باید برای آب بندی کف ساختمان از آن استفاده گردد. پرایمرها را می توان برای آب بندی سقف ساختمان نیز به کار برد. نام دیگر پرایمر زیر ساز می باشد. همان طور که از نام آن پیداست می توان از آن برای زیر ساز مواد اصلی آب بند کننده برای کف استفاده نمود. استفاده از این مواد باعث بهبود نتیجه نهای کار می شود و کیفیت مترایل هایی به کار برده شده برای عایق کف را بالا خواهد برد. پرایمر ها را می توان به عنوان عایق ضعیف نیز نام برد. اما استفاده ی آن ها به تنهایی برای عایق بندی کف ساختمان جواب گو نبوده و تنها از آن ها می توان به عنوان مکمل برای آب بندی استفاده نمود.
- ماستیک ها به عنوان درز بند کف سازه
ماستیک ها، ابزار آلات دیگری می باشند که می توان از آن ها برای آب بندی و عایق کف ساختمان مورد استفاده قرار داد. نام دیگر این ابزار کمکی، درز بند می باشد. کاربرد اصلی درز بند ها، گرفتن ترک ها و شکاف های موجود بر روی سطح ساختمان می باشد. ماستیک ها را باید قبل از استفاده از مواد اصلی آب بند کننده استفاده کرد. یعنی در ابتدا شما باید درز ها و ترک های موجود بر روی سطح کار را گرفته و بعد از بسته شدن این شکاف ها شروع به اجرای مرحله ی اصلی و به کار بردن مواد و متریال های اصلی کنید.
- مواد آب بند کننده به عنوان مواد اصلی آب بندی و عایق کف
مواد اصلی آب بند کننده از ابزار آلات اصلی عایق کف می باشند. برای انجام این کار می توان از مواد مختلفی استفاده کرد. قطران، قیر، عایق رطوبتب پیش ساخته، هایق پلیمری از جمله این متریال ها می باشند. عایق های پلیمری، عایق های دو کاربرده ای می باشند که می توان از آن ها هم برای جلوگیری از رطوبت و هم برای جلوگیری از حرارت استفاده نمود. بوتیلی ، اکریلیک، پلی یورتان، سیلیکون، پلی استر نبافته، اپوکسی، عایق های ابری عایق های پلیمری می باشند که می توان برای چنین موردی از آن ها استفاده نمود.
عایق های رطوبتی پیش ساخته، نوع دیگری از آب بند کننده ها می باشند که می توان از آن ها برای عایق بندی کف استفاده نمود. این عایق ها را می توان به صورت آماده از بازار تهیه کرده و برای سطوح مورد نظر به کار برد. یکی از خصوصیات این نوع عایق ها، سبک وزن بودن آن ها و انعطاف بالای آن ها می باشد.
عایق بندی سقف
از دیگر قسمت هایی که در ساختمان ها برای آب بندی مورد توجه قرار می گیرد، آب بندی سقف می باشد. چرا که سقف ساختمان ها می تواند در فصول مختلف سال، نم و رطوبت را به خود جذب کرده و آسیب های جدی را برای ساختمان ها به بار آورد. علاوه بر این، آب بندی روف گاردن نیز می تواند بخشی از مراحل اجرایی در آب بندی سقف باشد که در صورت درست انجام نشدن مراحل آب بندی، نم و رطوبت به داخل ساختمان ها نفوذ کرده و به سقف ساختمان ها سرایت می کند. به همین دلیل به تمامی مسائل بیان شده برای آب بندی سقف و روف گاردن باید به صورت همه جانبه نگریست. اما برای انجام درست چنین کاری باید از چه موادی بهره جست و این مواد باید دارای چه نوع ویژگی هایی باشند؟
بهتر است از موادی برای انجام این کار استفاده کنید که دارای مواد نانویی باشند. این مواد بهترین گزینه برای آب بندی سقف به شمار می آیند. مواد نانوای که برای آب بندی سقف ساخته می شوند دارای تمام ویژگی های کافی برای آب بندی سقف می باشند. به طور مثال طول عمر بالا و ماندگاری بیشتر عایق بر روی سقف یکی از مواردی می باشد که در هنگام انتخاب یکی عایق رطوبتی باید به آن توجه کنید. همچنین ضد خش بودن و ضد ترک بودن متریال ها آب بندی سقف از دیگر مواردی می باشد که باید به آن توجه لازم را نمود و یک عایق با کیفیتی را انتخاب کرد. هر چه عایق رطوبتی که برای سقف انتخاب می کنید دارای وزن سبک تری باشد، مسلما آن عایق برای آب بندی مناسب تر می باشد.
بدون دیدگاه