«تفکر و طراحی، پیشنیاز پایداری»
موضوع : خسارات آب و رطوبت ، اهميت تدوين آيين نامههاي استاندارد مراحل ساخت
الزام در تغییر رویکرد تخصصی در جزئیات قوانین ساخت، عایق رطوبتی
جوامع پیشرفته و صنعتی به منابع انرژی و سرمایه توجه ویژهای دارند و تمامی سیاست گذاریها و مقررات در جهت حفظ و استفاده بهینه را امری مهم و تعیین گننده میدانند، از این رو با سرمایهگذاری در بخش مطالعات و تحقیقات در بروز رسانی کلیه قوائد لازم در علوم پایه خدمات ویژهای را به خود و سایر جوامع مینمایند.در این مقاله مقررات ملی ساختمان،الزام بر تخصص جزئیات ساخت بررسی می شود.
(Henry fitzailwin) اولین شهردار لندن که نسبت به تدوین مقررات ساخت اقدام نمود.
اولین تدوین مقررات و آئینامه ساخت 1845- Metropolitan Buildings Office
تصویب اولین قانون درزمینه تدوین و ترویج مقررات ملی ساختمان در سال 1875 – Public Health Act و اقدامات تکمیلی آن در سال London Building Act of 1894
انتشار اولین مقررات و استانداردهای ساختمانی انگلستان در سال 1965 و به نام Regulation The Building
در نهایت مقررات ملی ساختمان در حال حاضر The Building Act 1984
تدوین مقررات ملی ساختمان سایر کشورهای پیشرفته نیز بیش از چند قرن سابقه دارند.
گردآوری و تدوین مقررات ملّي ساختمان بيش از دو دهه است كه توسط وزارت مسـكن و شهرسـازي آغاز و با مشاركت جامعه مهندسي كشور، مراجع علمی و مشاورین در قالب شـوراي تـدوين مقـررات ملّـي ساختمان و كميتههاي تخصصي مباحث، سازماندهي مقررات جدید و جامع را در دستر کار دارد.
- » مقررات ملّي ساختمان» در سراسر كشور لازمالاجرا است.
- احكام «مقررات ملّي ساختمان» به طور خلاصه و اجمالي تدوين ميشود.
- با توجه به الزامي بودن «مقررات ملّي ساختمان» اين مقـررات فاقـد مـوارد توصيهاي و راهنمايي است.
همانطوریکه در ردیف دو در خصوص احکام و مقررات ساخت اعلام شده است، کلیه مقررات اجمالی و مختصر تهیه شده و به جزئیات دیتایل و دستورالعمل توجهی نشده است. همین امر بزرگترین چالش در استانداردهای واحد روش اجرائی آیتمهای متفاوت در بخشهای اجرائی ابنیه، تاسیسات مکانیکال و الکتریکال در مراحل ساخت برای کلیه شرکتها، کارفرمایان و واحدهای مهندسی و دفاتر فنی میباشد.


گزارشی از پروژههای ملی که به برخی از آنها در صدر اشاره شده است، نمونهای از مشکلات پروژهها در عدم استانداردهای لازم مقاومت سازی در حین ساخت میباشد. فقدان دستورالعملهای واحد جزئیات و دیتایلهای ساخت، عدم تهیه فهرست مصالح و متریالهای دارای کیفیت و استانداردهای لازم (Vendor List) جهت دسترسی جامعه ساخت، فقدان مراکز علمی و آموزشی فناوریهای نوین و تفکرات مهندسی تخصصی، نظارت و کنترل ضعیف و پر از اشکال نظام مهندسی و موارد بسیار دیگر خسارات بسیاری بر پیکره اقتصاد، منابع ملی، ثروت ملی و حتی امنیت ملی وارد مینماید. بدیهیاست اکتفا کردن به مقررات ملی ساختمان موجود ضربههای جبران ناپذیری بر پیکره اقنصاد و سرمایه ملی وارد کرده و خواهد کرد. بلاشک همت راسخ متولیان امر و مسئولین در تدوین جزئیات و کلیات قوانین و مقررات ملی ساختمان تنها راهکار برون رفت از این خودکشی ملی است.
همانطوریکه در عرصههای علمی و در برخی از رشتههای علوم مانند علوم پزشکی راه در جهت تخصصی شدن انتخاب و برنامهریزی شده و در این مسیر توفیقات ارزشمندی بدست آمده و جامعه کشور از این تخصصی شدن بهرهمند گردیده است، الزامیست سایر علوم و از جمله علوم فنی و مهندسی عمران نیز مسیر تخصصی شدن در موضوعات بسیار گسترده این علم را پیش گرفته تا با تمرکز بر تخصص، خدمات شایسته تری در جامعه ایجاد و سرمایههای کشور با امنیت و طول عمر بیشتری در راه خدمت به آینده هزینه گردد.
با توجه به تحقیقات و بررسیهای انجام گرفته، آب و رطوبت آسیبهای جبران ناپذیری را بر پیکره زیر ساختهای کشور شامل اسکله، بنادر، راه، پل، راه آهن، سد، تصفیه خانه، خطوط انتقال آب، گاز و نفت، تأسیسات نفتی و پالایشگاه، انرژی اتمی، تأسیسات در بخشهای سیویل و نظامی و همچنین تأسیسات ابنیه (اداری، تجاری و مسکونی)، وارد نموده است. علیرغم تأکید و تصریح مبحث 21 مقررات ملی ساختمان با موضوع پدافند غیرعامل بر اهمیت پایداری و استحکام مراکز مدیریتی و خدمات رسانی در زمان بحران، متأسفانه عدم درجهبندی اهمیت سازهها و پیشبینی تمهیدات مقررات ملي ساختمان در تهیه و ارائه جزئیات مقررات و آيين نامههاي ساخت ، موجب شده است بخش عمدهای از زیرساختهای کشور تحت تاثیر مخربهای سولفاتها، کلرایدها و کربناتاسیون قرار گرفته و سبب ايجاد آسیب و کاهش طول مدت عمر مفید زیرساختها شده باشد. همین امر منابع مالي بسياري از بودجه کشور را صرف هزينههای تعمير و نگهداري مينمايد. با هدف بهینه سازی و به منظور حفظ و صیانت از زيرساختهاي کشور، همچنین اعتقاد راسخ بر نگرش تخصصی، آمیزهای از مهندسی نوین با تکیه بر فناوریهای تخصصی عایق رطوبتی و آببندی بر اساس آخرین دستاوردها میتواند راهکار مناسبی در رفع چالشهای موجود و پیش رو باشد. بدیهی است با بکارگیری آن ميتوان، سالیانه چندین هزار میلیارد هزینههای ناشی از خسارات وارده را از بودجههای عمرانی تعمیر و نگهداری کاهش داده و با تغییر جهت آنرا به سوي ایجاد رشد و توسعه زیرساختهای کشور متمركز كرد. شرکت فناورانسدآب با انجام تحقیقات و بررسیهای علمی گسترده در استخراج نوع فناوریهای بکار گرفته شده از جوامع پیشرفته و نیز بر اساس رجوع به مقررات و آيين نامههاي كشورهاي صاحب نام در این عرصه، منجمله مقررات ملي BS 8102كشور انگلستان، UFC3-220-05 ايالت متحده آمريكا و فصل پنجم ZTV-INGآلمان، موفق به حصول اطلاعات جامع در خصوص برترین فناوریهای تخصصی در نوع متریال و روشهای آببندی از شرکت (Greenseal.CO) مالزی گردیده و با تکیه بر آن، خدمات مهندسی نوینی را در تغییر دیتایلها و
روشهای اجرائی فضاهای خیس و مرطوب بسیاری از پروژههای کشور اجرا نماید. با توجه به کسب فناوری، نگرش فنی و مهندسی آمیخته بر تجربهای گرانمایه، آمادگی دارد توانمندی خود را در جهت اصلاح و ارتقاء دستورالعملهای سنتی به منظور توسعه کیفی و امنیتی زیر ساختهای کشور با کلیه افراد حقیقی، حقوقی، کلیه نهادها و سازمانهای مسئول به اشتراک بگذارد. در این راستا و با تکیه بر فناوریهای یاد شده میتوان در زمان طراحی و مطالعات، بستری ایجاد نمود تا پایداری بلند مدت که سبب امنیت در بهرهبرداری و کاهش هزینههای تعمیر و نگهداری میشود را فراهم نمود. قطعاً تغییر جهت هزینههای تعمیر و نگهداری به سوی ایجاد و توسعه زیرساختها از اهمیت ویژهای برخوردار میباشد.
بدون دیدگاه