جامعه ی مدرن و پر رفت و آمد شهری، نیاز بشریت را برای فضای سبز ایجاد کرده است. از آن جا که ایجاد فضاهای سبز در سطح خیابان ها، هزینه بر می باشد می توان برای انجام این کار از یک روش دیگری بهره مند شد. روش نوینی که ما در این مقاله بررسی می کنیم نسبت به روش های سنتی مقرون به صرفه تر می باشد. در این روش نوین می توان حتی از فضای پشت بام ها برای ایجاد فضای سبز استفاده کرد. به این روش نوین به اصطلاح باغ بام سبز و یا روف گاردن می گویند. اگر شما هم جزو آن دسته افرادی هستید که نمی دانید روف گاردن چیست با مطالعه ی این مقاله می توانید درباره ی باغ بام سبز و آب بندی روف گاردن ها اطلاعات جامعی را بدست آورید.
روف گاردن و یا باغ بام سبز به مجموعه ای از گل ها و گیاهان کار شده بر روی پشت بام هر ساختمانی می گویند. روف گاردن ها مشرف به شهر بوده و همگان می توانند مناظر ایجاد شده بر روی پشت بام ها نظاره کنند. این فضاهای سبز را گاهی از اوقات می توان هم سطح با زمین ساخت و در برخی از موارد می توان آن را بر روی هر ساختمانی ایجاد کرد.
روف گاردن چه مزایایی دارد؟
- روف گاردن ها می توانند فضاهای مناسبی برای اهالی ساختمان ها باشند.
- روف گاردن ها می توانند گرمای داخل ساختمان ها را کاهش دهند.
- این فضاهای سبز بر روی کاهش آلودگی شهر تاثیر به سزایی دارند.
- عملکرد روف گاردن ها مانند همانند فیلترهای طبیعی می باشد که سطح آلاینده ها را به کم ترین میزان خود می رسانند.
- فضاهای سبز ایجاد شده بر روی پشت بام ها بر روی کاهش آلودگی های صوتی نقش به سزایی خواهند داشت.
- باغ های بام سبز، در برابر صدمات تاثیر بسیاری داشته و به مقاوم تر شدن ساختمان ها کمک کرده و موجب طولانی تر شدن عمر ساختمان ها می شوند.
انواع و مدل های مختلف روف گاردن
روف گاردن ها و یا فضاهای سبز بام را می توان با سه روش بر روی هر ساختمانی به مرحله ی اجرا در آورد:
- روش متمرکز: اجرای روف گاردن به روش متمرکز یکی از انواع روش های باغ های بام سبز می باشد. این روش، معمولا برای ساختمان هایی مناسب می باشند که دارای مقاومت بالایی بوده و تحمل بار سنگین گیاه را داشته باشند.
- روش گسترده: روش گسترده یکی دیگر از روش های اجرا شده بر روی پشت بام ها می باشد. این نوع سبک، بیشتر برای ساختمان هایی مناسب می باشند که گیاهان رونده را برای فضای سبز انتخاب کرده اند.
- روش مدولار: روش مدولار، نوع دیگری از روش های ایجاد فضای سبز بر روی بام ساختمان ها می باشند. در این نوع روش از گیاهان جعبه ای برای این کار استفاده می شود. روش مدولار را می توان در انواع و اقسام ساختمان ها پیاده کرد. این نوع روش ها نیازمند روش های آبیاری قطره ای می باشند.
چرا روف گاردن به آب بندی حرفه ای نیاز دارد؟
گل ها، گیاهان و یا درختانی که بر روی روف گاردن ها کاشته می شوند و در ایجاد فضای سبز شهر نقش عمده ای دارند، نیاز به مراقبت دارند. از آن جا که گل ها و گیاهان موجودات زنده ای هستند ، باید به میزان کافی در معرض آفتاب قرار بگیرند که پشت بام محل مناسبی برای چنین مواردی می باشد. علاوه بر آن، گل ها و گیاهان کاشته شده در روف گاردن به آب کافی نیاز دارند. از آن جا که روف گاردن ها با رطوبت و آب در تماس مستقیم می باشند به مراقبت های بیشتری نیاز دارند. چرا که در صورت عدم رسیدگی به چنین فضاهایی، رطوبت حاصل از آن ها به داخل ساختمان نفوذ کرده و موجب خسارات های جبران ناپذیری خواهد شد. اما برای مراقبت از روف گاردن ها و جلوگیری از نفوذ آب به درون ساختمان چه کارهایی باید کرد؟
همان طور که گفته شد، نفوذ آب از فضای سبز ایجاد شده بر روی ساختمان ها به درون آن ها امری غیر قابل انکار بوده و در صورت عدم رسیدگی خسارت های جبران ناپذیری را به بار خواهد آورد. بر اثر مقاومت کم ساختمان ها بر اثر نفوذ آب به داخل ساختمان ممکن است ساختمان دچار ریزش شود. به همین دلیل، هدف اصلی این مقاله چگونگی مقابله با نفوذ آب به درون ساختمان می باشد. برای این کار مهندسین و یا افرادی که با سازو کارهای ساختمات ها سرو کار دارند باید به نکاتی توجه کنند. آب بندی روف گاردن ها یکی از نکات بسیار مهم و حیاتی این بخش از ساختمان ها می باشد.
انواع روش های اعمال آب بندی روف گاردن
چنین فرایندی را می توان به دو روش متفاوتی انجام داد. اولین روش که یکی از اصولی ترین و اساسی ترین مراحل انجام این کار می باشد عایق بندی و آب بندی روف گاردن در زمان ساخت ساختمان می باشد. دومین روش برای آب بندی روف گاردن، انجام مراحل و فرایند کار بعد از ساخت روف گاردن می باشد. از آن جا که آب بندی این فضاهای سبز در روش دوم امری دشوارتر از انجام آن در روش اول می باشد، به طور معمول فرایند آب بندی آن را با روش اول انجام می دهند.
عایق بندی روف گاردن بعد از ساخت، معمولا برای ساختمان هایی می باشد که در زمان ساخت آن توجه ویژه ای به آب بندی و عایق بندی آن نداشته اند. همچنین عایق بندی بعد از ساخت روف گاردن را می توان برای ساختمان هایی به کار برد که در زمان ساخت روف گاردن ها عایق بندی شده و هم اکنون به باز سازی و عایق بندی دوباره نیاز دارند.
اصل فرایند آب بندی روف گاردن را می توان در عبارتی به صورت زیر خلاصه کرد:
«آب بندی و یا عایق بندی روف گاردن ها معمولا به روشی اطلاق می شوند که در آن ها از انتقال املاح خاک به لایه های پایین تر جلوگیری به عمل بیاید.»
این عمل به واسطه ی قرار دادن الیاف، صورت می گیرد و عدم توجه به آن باعث تغییر بافت خاک و مسدود شدن مسیرهای زهکشی خواهد شد.
بدون دیدگاه